Blog

SINTERKLAAS STRESS

Vindt jouw kind Sinterklaas en Zwarte Piet maar eng? Eigenlijk is dit niet eens zo heel gek! De Sint heeft een grote lange baard, een grote staf in zijn hand, hij zit heel hoog op een groot paard EN: hij schijnt al het kattenkwaad dat je het afgelopen jaar hebt uitgehaald te weten! Het staat allemaal in zijn grote boek…
Als je hier allemaal over na denkt dan is het ook niet niks natuurlijk!

Onderstaande tips zou je eens kunnen uitproberen om ervoor te zorgen dat het voor je kind (en voor jou!) een fijne tijd is:
1). Bereid je kind goed voor op het feest van Sinterklaas en vertel hier uitgebreid over: hoe voorspelbaarder, hoe veiliger ze zich voelen. Laat je kind zich langzaamaan voorbereiden op 5 december door een brief te schrijven aan de Sint, liedjes te zingen of samen naar het Sinterklaasjournaal te kijken. Een kalender zou hierbij kunnen helpen, hierop kun je bijvoorbeeld duidelijk aangeven wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten, op welke dag de Sint op school komt, wanneer het pakjesavond is, etc.
2). Is je kind angstig? Neem dit gevoel serieus. Stel school op de hoogte zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Komen Sint en Piet thuis? Instrueer ze dan het rustig te houden (dus niet te hard strooien met snoepgoed of op de deur bonzen). Ik herhaal: neem de angst van je kind serieus, maar geef het ook niet te veel ruimte.
3). Kinderen moeten nooit gedwongen worden om Piet of Sint te ontmoeten, een handje te geven of op schoot te zitten. Wil hij/zij niet, laat het dan en kijk samen met een afstandje ernaar.
4). Zorg dat je kind genoeg slaapt. Beperk het aantal activiteiten tot 2 a 3 per week, in de periode naar 5 december toe wordt er namelijk al (te?) veel georganiseerd.
5). Als je weet dat je kind het spannend vindt, maak de sinterklaasstress dan niet nog erger door bijvoorbeeld te zeggen: als je niet luistert ga je mee terug in de zak naar Spanje. Zo jaag je je kind angst aan.
6). Probeer spanning zoveel mogelijk te reduceren. Je kunt een lampje aanlaten in de slaapkamer van je kind als hij/zij het spannend vindt dat Piet in de nacht door jullie huis sluipt. Je kan dan uitleggen dat Piet alleen een cadeautje komt afgeven en daarna weer weg gaat. Als je kind het spannend vindt dat Piet op het dak loopt, laat dan de schoen bij de deur zetten (onder de brievenbus) of onder de tv.
7). Houd je kind goed in de gaten: elk kind reageert anders op spanning. Het ene kind krijgt buikpijn, het andere is sneller moe of boos en gaat misschien bedplassen. Word niet boos als je kind (tijdelijk) een terugval in zindelijkheid heeft door alle spanningen. Dit herstelt zich waarschijnlijk vanzelf weer na 5 december.
8). Zorg dat er een rustige, prikkelvrije en vooral Sintvrije plek is waar je kind zich terug kan trekken om even bij te komen.
9). Wees zelf relaxed als (bonus)ouder en plan meer ontspanning in: dat is namelijk de beste manier om spanning kwijt te raken! Ga lekker even uitwaaien in het bos, een potje voetballen, puzzelen of fietsen. Niet alleen voor kinderen is de decembermaand een stressvolle periode, de (sociale)druk tijdens de feestdagen is ook voor volwassenen erg hoog! Kinderen voelen feilloos aan dat hun vader of moeder loopt te stressen. Probeer daarom zelf ook zo rustig mogelijk te blijven. Als jij relaxed bent, is je kind dit vaak ook.
10). Geniet! Ook al kan het soms nog zo druk en stressvol zijn, voor je kind is het een magische tijd dus probeer er van te genieten. En vooral ook: geniet van de tijd en aandacht met en voor elkaar. Cadeautjes zijn geweldig, maar het mooiste geschenk wat je iemand kunt geven is jouw tijd en aandacht!

Boekentip!!💡Bange Pietje – een vrolijk prentenboek dat je helemaal zelf mag inkleuren! Bange pietje is bang om pepernoten te strooien en kinderen een handje te geven, voor enge hoge daken… samen leren ze een trucje waardoor alles veranderd

Met bovenstaande tips hoop ik jullie wat extra ondersteuning te kunnen geven tijdens de decembermaand. 

Natuurlijk is het vooral een hele leuke tijd, daarom wil ik graag eindigen met wat tips om Sinterklaas nog net wat specialer te maken: 
* Schoen zetten: Laat eens een keer een hapje wortel achter i.p.v. de gehele wortel weg te nemen! Zo overtuig je je kind dat de Sint echt langs is geweest met zijn paard! Zorg regelmatig voor een ander cadeautje in de schoen om ze te blijven verrassen: wissel bijvoorbeeld eens af tussen een mandarijn, chocolademuntjes of pepernoten. Stop ook eens een speciaal handgeschreven Sintbriefje in de schoen met een zwarte handafdruk van Piet erbij!
* Spanning opbouwen: zet bijvoorbeeld het slaapkamerraam op een kiertje: heeft Piet nou een bezoekje aan jullie huis gebracht? Of laat wat modder en pepernoten achter: zijn Sint en Piet samen door het huis geweest (waarbij Piet wat pepernoten is verloren en de Sint zijn voeten niet heeft geveegd)? Speel dit leuk mee met de kinderen, dit soort kleine extraatje maken de Sinterklaastijd nog spannender waardoor je kinderen nog meer zin krijgen in Pakjesavond.

Als bonus krijgen jullie toegang tot mijn zelf ontworpen GRATIS PRINTABLE: een Sinterklaas aftelkalender. –> Maak de leukste (maar ook spannendste) tijd overzichtelijk met deze kalender. Zo is het duidelijk wanneer de Sint komt en het pakjesavond is. Kleur bijvoorbeeld de cadeautjes in wanneer er een schoen gezet mag worden en wanneer jullie pakjesavond vieren.
Je mag de kalender voor privégebruik zo vaak downloaden en uitprinten als je wilt. Natuurlijk vind ik het leuk als je een foto deelt op FB of Instagram en Blend Kindercoaching hierin tagt.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE SINTERKLAAS AFTELKALENDER 2018 VOOR PRIVEGEBRUIK.

 

 

 

No Comments
Post a Comment