Blog

HUG BUTTON

Kinderen maken elke dag iets mee wat ze nog niet begrijpen. Elke fase van ontwikkeling, kenmerkt zich door eigen angsten (zoals monsters onder het bed, bang voor oorlog, bang om op de wc te poepen, bang voor het donker of harde geluiden etc.).
Angst neemt pas af als een kind met een enge situatie durft om te gaan. De situatie uit de weg gaan doet geen angst verminderen, het maakt het alleen maar erger. Als kinderen leren om hun angsten de baas te worden, dan hebben ze hier hun hele leven voordeel van!

Maar hoe kun je een kind helpen om te gaan met angsten, zorgen en spanningen?
1). Je kind moet jou kunnen vertrouwen: als jij zegt dat het goed is, dan is het ook echt goed en hoeft je kind niet bang te zijn.
2). Geef het goede voorbeeld: laat zien hoe je zelf omgaat met dngen of situaties waar je eigenlijk bang voor bent.
3). Praat met je kind over wat hem zo bang maakt (zonder direct met oplossingen te komen)
4). Leg niet teveel nadruk op de angst
5). Bedenk tussenstappen. Probeer je kind spelenderwijs steeds een stapje verder te laten gaan en houd vol wat goed gaat
6). Gebruik humor en fantasie
7). Stimuleer je kind om zelfstandig dingen te doen die passen bij zijn of haar leeftijd: een boodschapje doen, zelf de bibliotheek bellen voor openingstijden etc.
8). Laat je kind kijken hoe andere kinderen reageren die niet bang zijn voor datgene waar je kind bang voor is
9). Stimuleer je kind om de dingen die hij/zij wil vermijden, toch te doen: ga samen het lieve hondje van de buren aaien. Doe er op dat moment luchtig over en besteed niet te veel aandacht aan de angst.
10). Lees (samen) boekjes over de angst van je kind of in het algemeen: over kinderen met angsten en hoe ze deze overwinnen
11). Informatie en uitleg geven over datgene waar je kind bang voor is. Geef aan oudere kinderen uitleg over de lichamelijke dingen die horen bij angst (zweten, blozen).
12). Probeer samen leuke gedachte te bedenken, die het kind kan gebruiken als het bijvoorbeeld ligt te piekeren in bed. Gebruik mijn gratis PRINTABLE op de website over de zorgenboom. Deze mooie opdracht helpt je kind hierbij!

Een makkelijk gemaakte fout hoe er gereageerd word op angsten is om te zeggen dat je kind zich niet zo moet aanstellen. Doe de angst niet af als onzin, want daarmee laat je je kind alleen met zijn of haar angsten. En een volgende keer durft je kind misschien niet meer te zeggen dat het bang is… Wordt ook niet boos om de angsten van je kind. Dit verhoogt namelijk alleen maar de spanning van je kind en dit versterkt angst. Doen alsof je zelf nooit bang bent. Kinderen voelen deze camouflagetactiek haarscherp aan en worden hier juist helemaal niet rustiger door.
Als je je kind gaat overladen met geruststellingen, dan krijgen ze de indruk dat er echt iets aan de hand is. Dwingen is ook niet fijn voor een kind. Een kind die bijvoorbeeld niet in het water durft te gaan en vervolgens door zijn vader in het diepe wordt gegooid – dit is zeer beangstigend en oncontroleerbaar.

Ook komt het voor dat de omgeving van het kind teveel mee gaat met de angst van het kind. Ze durven niet door te zetten uit angst dat het kind bijvoorbeeld een trauma oploopt. Daarmee raak je juist regie kwijt en stimuleer je in feite vermijdingsgedrag. En juist dat vermijden is 1 van de belangrijkste bronnen van angst.

Speciaal van mij voor jou, geef ik je in mijn ogen een hele luchtige en belangrijke tip! Gebruik een HUG BUTTON als je kind angstig is of zich zorgen maakt!

Een hug button is een makkelijk maar krachtig hulpmiddel voor kinderen, zodat ze beter om kunnen gaan met zorgen, angsten en spanningen. Waarom? Omdat jij er als (bonus)ouder niet altijd bij kan en mag zijn om ze te helpen.
1) Teken op jouw hand en op die van je kind een hartje (een lijntje die bijna onzichtbaar is mag ook hoor;))
2) Voor wat extra power houd je elkaars handen even vast: zo kun je de hug buttons opladen💪🏻⚡️
3) Als je kind angstig of zenuwachtig is: gebruik de hug button! Als je kind tijdens een spannend moment daarnaar kijkt en/of erop drukt, dan weet hij/zij dat je aan hem/haar denkt en er stiekem toch een beetje bij bent 💗

Delen is lief zodat we nog meer (bonus)ouders kunnen bereiken en helpen wanneer kinderen zenuwachtig of angstig ergens voor zijn💗
#sunisshining #hug #button #tool#wegmaarstiekemtochdichtbij#blendkindercoaching #verbinding

 

 

No Comments
Post a Comment