Blog

POTTENKIJKERS

Pottenkijkers!! Daar word je kalm van! Deze pottenkijkers, oftewel: schuddebollen, gebruik ik vaak in mijn praktijk om kinderen het effect te laten zien van overprikkeling.

Ik heb hiervoor inspiratie gehaald uit het boek ‘ Lichtflits – Bewust Hooggevoelig ’  van Anniek Oosting.

Overprikkeling kun je vergelijken met een schuddebol.
Het geeft een helder beeld van wat er in je hoofd en lichaam is gebeurd.
Door het schudden van de schuddebol, dwarrelt de sneeuw heen en weer.
Het ziet er heel mooi uit, maar het is niet meer helder.
Je kunt er niet zo goed meer door heen kijken.
Er is niets mis mee, je ziet alleen vertroebeling

Bij een hooggevoelig kind kan dit gebeuren in onverwachte situaties of bij schrikreacties, maar ook in een drukke omgeving met veel prikkels zoals op school of op een feestje.

In mijn filmpje laat ik zien dat als je de schuddebol neerzet, dat de sneeuw vanzelf weer zal zakken. Hierdoor zal het weer helder worden.

Daarom is rust en tijd om alles op zijn plek te laten vallen zo belangrijk!
Wissel rust en actie dus daarom met elkaar af. Op deze manier leert je kind om te accepteren dat de sneeuw soms kan opdwarrelen en dat dat niet erg is. Zolang je maar weet hoe je het weer naar beneden krijgt, zodat je weer helder ergens naar kan kijken.
Ben je overprikkeld? Dit is niet erg! Neem je rust, ga wandelen of luister bijvoorbeeld naar muziek. Ga naar een plekje toe waar het muisstil is. Doe vooral wat goed voelt en voel de sneeuw weer zakken.
Neem er je tijd voor, want het kan je heel veel brengen!

Wil jij weten hoe ik deze pottenkijkers, oftewel schuddebollen, heb gemaakt?
Kijk dan naar onderstaand lijstje!

Benodigdheden voor je eigen schuddebol:

  • Een pot naar keuze (met deksel)
  • Figuurtjes of andere accessoires (mijn figuurtjes komen van de intratuin)
  • Secondelijm
  • Gedestilleerd water (ik heb een 5 ltr jerrycan van de Hornbach – hier kan ik heel veel potjes mee vullen samen met de kinderen die in mijn praktijk komen)
  • Glyerine (kruidvat – voeg een klein beetje glycerine toe: dit zorgt ervoor dat de glitters langzaam dwarrelen)
  • Zilveren of witte glitters

Uitleg

  1. Allereerst moet je een figuurtje (kerstboom, kerstman, of rendier) in de deksel lijmen. Doe wat lijm op het figuurtje en ook op de deksel zodat alles goed blijft plakken. Het figuurtje kan je in het midden van de deksel plaatsen, en goed aandrukken. Laat de lijm goed drogen voordat je verder gaat! Let erop met het vastlijmen van het figuurtje dat deze niet op de lijngrens van het potje zelf komt. Het zou jammer zijn dat de doorzichtige lijn van de pot door je beeldje heen loopt.
  2. Bedek vervolgens de bodem van het potje met zilveren of witte glitters (sneeuw). Vervolgens vul je het potje met gedistilleerd water en glycerine(optioneel). Glycerine zorgt ervoor dat de glitters niet gaan drijven op de top. Drijven er nog wat glitters boven? Haal deze met een lepeltje weg.
  3. Doe de lijm ook op het dekseltje (rondom), en op de rand van het potje, en draai het stevig vast (optioneel). Hij moet stevig vast zitten. Als je hem niet meer open kunt maken, ben je safe. Zelf heb ik de deksel niet vastgelijmd. Indien het water namelijk verkleurd, dan kan ik het gemakkelijk verversen met nieuwe glitters en water.
  4. Let op: Gebruik je net als ik een kerstboom in je schuddebol? Laat deze eerst een dagje in water weken! Het water gaat namelijk ontzettend verkleuren door deze boompjes.

Nu ben je klaar!! Nu kun je je schuddebol schudden en het effect bewonderen!
Door de glitters te zien dwarrelen is dit rustgevend, het kalmeert je.

Door te pottenkijken leert een hooggevoelig kind dat de sneeuw soms kan opdwarrelen en dat je overprikkeld kunt raken. Er is niets mis mee met troebel zien. Neem je rust en de tijd en het gaat vanzelf weer zakken zodat je weer helder kunt zien.

Wil je meer tips en handvatten betreft hooggevoeligheid?
Laat het me weten. Wellicht is een intake iets voor jou

No Comments
Post a Comment