BACK TO SCHOOL

De vakantie is bijna voorbij!

Dit betekent dat het bijna zover is om weer naar school te gaan. Er zijn genoeg kinderen die er zin in hebben dat de school weer begint, maar er zijn ook een hoop kinderen die het stiekem enorm spannend vinden om terug naar school te gaan, het begin van een nieuw schooljaar.
De start van een nieuw schooljaar kan veel energie vreten: kinderen doen ontzettend veel nieuwe indrukken op: een nieuwe juf of meester, een nieuw lokaal of een nieuwe school, misschien wel andere kinderen in de groep en er kunnen andere regeltjes zijn.
Ook voor de (bonus)ouders is het niet altijd even makkelijk om na de vakantie weer in hun eigen werkritme te komen en in het schoolritme van hun kinderen.

Hoe voorkom je nu eigenlijk een chaotisch begin van het schooljaar en een zenuwachtig kind?
Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind!
Hieronder geef ik je een aantal tips om de overgang van vakantie naar school een stukje makkelijker te maken voor je kind, maar ook voor jou!
Begin hier een aantal dagen van tevoren mee (laat het luie vakantieleventje en het lekker laat naar bed gaan los), zodat jullie weer aan het nieuwe ritme kunnen wennen.

1). Terugbrengen normale ritme – Begin stap voor stap aan het terugbrengen van je normale ritme, met name je bedtijd. In de vakantie ben je waarschijnlijk lekker laat opgebleven, waardoor je in de avond ook minder snel moe bent door het veranderde ritme. Probeer toch alvast weer te wennen aan de normale bed(school)tijd, want terug naar school (en werk) gaan vreet gewoon enorm veel energie. Met een uitgerust lijf en hoofd kun je met een frisse start beginnen (en op tijd je bed uit komen 😉 )!

2). Praat wat vaker over school – Weer naar school gaan…mogelijk zit je kind met een hoop vragen en vind je kind het misschien wel spannend. Maak dit bespreekbaar! School komt in gedachten weer wat dichterbij als je vragen stelt zoals bijvoorbeeld: weet je nog hoe je nieuwe juf/meester heet? Waar verheug je je het meest op? Heb je zin om naar school te gaan?

3). Schoolspullencheck – Check van tevoren (en daarmee bedoel ik niet 1 dag, maar een week van tevoren) de schoolspullen. Vaak krijgen kinderen een lijst mee met alle schoolspullen die nodig zijn, zoals een agenda of een grote map. Maak een checklist en ga deze lijst samen met je kind na zodat er niks vergeten wordt. Bij schoolspullen horen ook een broodtrommel en gymspullen. Passen de gymschoenen en kleren nog? Vervang wat nodig is. Heeft je kind nog een goede drinkbeker en broodtrommel? Maak het nog leuker door je kind zijn eigen broodtrommel te laten versieren!!

4). Maak samen een weekschema – Dit zorgt voor duidelijk en rust en je houdt hiermee overzicht. Dit helpt om het nieuwe ritme onder de knie te krijgen. Hang het schema op een zichtbare plek! Het weekschema is een soort familiekalender, waar alle activiteiten van het gezin in staan. Je kunt er bijvoorbeeld inzetten wiie wanneer voetbaltraining heeft, gymles etc.
Maar ook hoe laat de kinderen naar school gaan en weer thuis zijn (schrijf ook de werktijden van de ouders op), en wie de boterhammen smeert. Zodra de school is begonnen kunnen hier ook de huiswerkactiviteiten opgeschreven worden en doorgekrast worden als de opdracht voldaan is.
Maak indien nodig samen nieuwe afspraken en regels betreft huiswerk, naschoolse activiteiten, bedtijden etc.
Zorg dat het schema niet overvol raakt!

5). Zet de avond van tevoren alles klaar – Zet alles wat je nodig hebt ’s avonds de dag van tevoren klaar: zet de rugzak met etui, schriften en boeken klaar, smeer eventueel alvast brood, leg de kleding klaar. Dit scheelt een hoop tijd en zo hoef je dit in de ochtend niet meer te doen.
Laat je kind kiezen wat hij/zij graag draagt en waar ze zich prettig in voelen, want zo’n eerste schooldag na de vakantie is spannend!

6). Sluit de vakantie goed af – Ga op de laatste dag iets leuks ondernemen met het gezin als afsluiting van de vakantie (maak het niet te laat, want iedereen moet de dag erna natuurlijk weer vroeg op 😉 ). Bespreek jullie vakantie na, zo sta je nog een keertje stil bij hoe leuk de vakantie was. Dit is ook voor jongere kinderen een belangrijke, de vakantie-afsluiter. Dit, omdat zij zo beter kunnen begrijpen dat de vakantie nu echt tot een einde is gekomen!

7). Wennen – Geef jezelf en je kind de tijd om te wennen. Accepteer dat het spannend is om na de vakantie weer naar school te gaan, dit hoort erbij. Deel die spanning ook, praat erover! Dit kan al een hoop spanning verminderen. Houd er rekening mee dat je kind moe is als hij/zij in de eerste week weer thuiskomt van school. Gun je kind en jezelf als (bonus)ouder ook rust (en iets lekkers om te eten 😉 ).
Wennen kan eventjes duren, jullie moeten weer wennen aan het normale ritme. Maak je niet druk over het feit dat jijzelf en je kind misschien niet in één keer in het oude ritme zitten! Maak hierover ook afspraken.
Gaat je kind naar een nieuwe school? Ga er van tevoren samen naar toe! Zo kan je kind wennen aan de route, de school zelf en de omgeving.

8). Wekker! – Vergeet niet om ’s avonds de wekker te zetten! Liefst iets eerder zodat alles ontspannen verloopt op die eerste vroege morgen van de eerste schooldag!

Ik hoop dat jullie allemaal een fijne vakantie hebben gehad en ik wens jullie alvast heel veel succes met de voorbereidingen, en op een nieuw begin van het schooljaar!

Lieve groet,
Marloes

 

 

No Comments
Post a Comment